layoutelementlayoutelement
 

Byvandring: Om hverdagens skæve gang i datidens byliv med lort, affald og sort røg.

09. juli 2019

Tirsdag d. 10. september 2019 kl. 16:30. På denne Historiske Tirsdags guidede tur gennem Horsens bymidte kan du høre lokale erindring om hverdagens skæve gang, fortrædelighederne, besværlighederne, sygdom og fattigdom. Mødested:Hjørnet af Grønnegade og Hestedamsgade (ved Leos Fisk). Pris: Gratis og tilmelding er ikke nødvendig.

Datidens daglige liv i Horsens var på mange områder forskellig fra nutidens byliv. For 100 år siden var alt anderledes, byens offentlige forvaltning var mangelfuld og ildelugt, skidt og rod dominerede overalt.

De daglige toiletbesøg foregik i retirader, hvor lort og urin endte i spande og tønder. Hver lokumstønde måtte stilles ud ved kanten på fortovet lørdag aften efter kl. 22. Så blev tønderne afhentet af natrenovationen.

Dagrenovationen var ved hvert hus placeret i aflange kasser af træ med håndtag i hver ende. Når trækasserne blev halvrådne, kunne bunden gå af kasserne, og så lå affaldet på gaden.

Kakkelovne og komfurer i alle lejligheder sørgede for varme og madlavning. Hertil brugte man træ, tørv og klyn, som var det øverste lag i mosen. Mange børn gik i Bygholm skov og fandt ildtændningspinde i skovbunden.

Der var køer, svin, høns og heste tilknyttet byhusene og møddinger var i alle gårde. Når man udskiftede halmen i sengene fløj det om ørerne på beboerne, og i regnvejr sejlede brugt halm og andet affald nedad i åen nedenfor den skrå by.

Kom med på en spændende tur og bliv lidt gladere for dit moderne toilet og kloakering.             

 

MØDESTED: Hjørnet af Grønnegade og Hestedamsgade (ved Leos Fisk).

Dato og tidspunkt: Tirsdag den 10. september kl. 16.30.

Varighed: Ca. 1,5 time.

Guide: Arkæolog og kulturhistorisk formidler Allan Skou Larsen.

Pris: Gratis, ingen tilmelding.

Vælg periode for nyheder
« 2019
seneste 2020
JanFebMarAprMajJun
JulAugSepOktNovDec
Se seneste
Vælg kategori