layoutelementlayoutelement
 

A/S Den danske Mælkekondenseringsfabrik, Horsens afdelingen

Mælkekondenseringsfabrikken

Dåser fra Mælkekondenseringsfabrikken

I 1918 besluttede bestyrelsen for A/S Den danske Mælkekondenseringsfabrik at åbne en afdeling i Horsens på Bruunsvej, den nuværende Strandpromenaden på grund af øgede forventninger til efterspørgslen.

Mælkekondenseringen

Fabrikken på Strandpromenaden.

Den ny fabrik stod klar i august 1921. Med senere tilbygninger kom fabrikken efterhånden til at fylde et areal på ca. 12.000 m². Her blev fremstillet forskellige former for mælkepulver samt smør, som især blev eksporteret til udlandet, bl.a. til England og Fjernøsten. Under Anden Verdenskrig eksporterede fabrikken, mælkekonserves til Tyskland, hvilket resulterede i sabotage fra modstandsbevægelsens side hvorved fabrikken, fik en del bygninger beskadiget.

Afdelingen i Horsens kom til at stå for ca. 40 % af hele virksomhedens produktion og i årene omkring 1970 beskæftigede fabrikken 130 ansatte. I løbet af 1970’erne øgedes konkurrencen og tidligere eksportmarkeder faldt fra, hvilket fik bestyrelsen at afvikle virksomheden. Bygningerne i Horsens kan stadig ses på Strandpromenaden og i dag har A/S Domoclean, der fremstiller rengøringsartikler, til huse der.

(Oplysningerne stammer fra Byarkivets Indkomstjournal 1984-060 og Svend Børge Karlsen; Kondensen, A/S Den danske Mælkekondenseringsfabrik 1907- 1974, 2003).

Skrevet af Anne Sofie Krogh.

Indholdsansvarlig Vibeke Lerche, kuvl@horsens.dk