layoutelementlayoutelement
 

Crome & Goldschmidts Fabriker

Crome & Goldschmidt

Crome & Goldschimdts fabrik på Fabrikvej

A.F.P. Crome og M. Goldschmidt startede deres samarbejde i 1860. Forinden havde Goldschmidt i adskillige år drevet et possementmageri i Horsens, hvor der blev fremstillet snore, borter, nåle og knapper, men denne virksomhed var dog ingen stor succes. Crome havde arbejdet som både tobaksfabrikant og købmand i byen.

Crome og Goldschmidt fik samme år som de indgik partnerskab, lov til at gøre brug af de arbejdsdygtige mænd i Horsens Tugthus, som statsfængslet i Horsens hed på dette tidspunkt. Det drejede sig i 1860 om ca. 200 fanger.

Virksomheden der de første år alene var placeret indenfor tugthusets mure, producerede bomuldsklæder og tilbehør som lærred, nåle og knapper. I 1865 rykkede en del af produktionen til større og nybyggede lokaler på Fabrikvej og samtidig begyndte man at benytte sig af lønnede arbejdere.

Crome og Goldschmidt åbnede i 1881 en fabrik i Ribe, samt adskillige tugthusudsalg rundt om i Danmark og i 1905 beskæftigede virksomheden ca. 1000 personer. Krisen i 1920’erne tog hårdt på produktionen og i 1930 blev alle medarbejdere afskediget.

(Oplysningerne stammer fra Byarkivets arkivfond A-142 og De danske Byerhverv i Tekst og Billeder, 1906).

Skrevet af Anne Sofie Krogh.

Indholdsansvarlig Vibeke Lerche, kuvl@horsens.dk